Teknisk förvaltning Stockholm & fastighetsskötsel Stockholm
475
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-475,page-child,parent-pageid-484,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

TEKNIK & UNDERHÅLL

För dig som bor i en bostadsrättsförening är det bra att veta att årsavgiften du betalar är lagom för det underhåll som måste göras långsiktigt. En del föreningar har för hög årsavgift.

Då får de som säljer sina lägenheter för lite betalt för dem. Andra har för låga avgifter. Det drabbar de som bor kvar eller köper, för de kommer att åka på avgiftshöjningar som kommer att sänka värdet på deras lägenheter.

För flygplan har man rigorös planering med tekniska livslängder och byter delar innan de går sönder. För hus är det oftast inte lika känsligt, men bara en sådan sak som att fönster är viktiga att man har koll på. Att de målas i tid så träet inte börjar ruttna och man måste byta ut trä, vilket blir MYCKET dyrare än att regelbundet måla fönstren. Samt att göra det oftare högt upp i söderläge än längst ner i norr, ja det är sådant vi tittar på när vi gör underhållsplaner.

Vi tittar också på alla andra delar av husets väderskydd och installationer. Boverket rekommenderar bostadsrättsföreningar att ha 30-åriga underhållsplaner. De flesta bostadsrättsföreningar ska ha en aktiv underhållsplan för att uppfylla sina stadgar. Vi gör våra underhållplaner i ett program som gör att vi varje år kan uppdatera dem automatiskt med nya priser på de olika åtgärderna. Till den 30-åriga översikten över åtgärder och kostnader gör vi en 5-årig plan, som blir mer av en handlingsplan.

Delagott är föregångare inom den skrivna delen av underhållsplanen eftersom vi där även diskuterar föreningens ekonomi och kopplingen till avskrivningar och underhåll och finansiering, just för att styrelsen och medlemmarna ska känna att de har koll på att avgifterna ligger på en långsiktigt bra och rätt nivå när t ex mäklare ringer och frågar.

Att veta vilket underhåll som är på gång i bostadsrättsföreningen är också bra, när man handlar upp underhållsarbete med väldigt lång framförhållning, så att man kan få riktigt bra priser. Byggföretag gillar att ta jobb med lång framförhållning, för då säkrar de upp att de får täckning för en stor del av sina fasta kostnader och då kan man lättare förhandla fram bättre villkor.

Copyright 2017 © DELAGOTT FÖRVALTNING
Runebergsgatan 7, 114 29 Stockholm  
Tfn: 08 33 12 10 – kundtjanst@delagott.se